Vedtatt på årsmøte 16.2 2025.
Antall anmeldelser av ungdom går stadig nedover, og de aller fleste unge, uavhengig av bakgrunn, blir ikke kriminelle. På landsbasis har det vært en økning i de mest alvorlige lovbruddene begått av ungdom, og tallene for Finnmark er høye selv om vi har hatt en gledelig nedgang fra 2023 til 2024. Årsakene til all kriminalitet er alltid sammensatt, men kan grovt deles opp i utfordringer knyttet til sosiale og økonomiske forhold og levekårsutfordringer, samt utfordringer knyttet til justispolitiske forhold, som for eksempel utilstrekkelige straffereaksjoner og politiressurser.
De politiske løsningene knyttet til ungdomskriminalitet kan derfor ikke utelukkende handle om hvilke reaksjoner samfunnet iverksetter etter at kriminalitet er begått, men hva vi som samfunn gjør for å forebygge at det skjer. Trygge familier, meningsfulle sosiale fellesskap og tro på framtida er blant de viktigste beskyttelsesfaktorene mot en kriminell løpebane. Med andre ord er det å bygge robuste og inkluderende lokalsamfunn hvor folk møtes og trives noe av det viktigste vi kan gjøre, i tillegg til å forebygge utenforskap som følger med dårlig økonomi og vanskelige sosiale forhold.
I Finnmark er de fleste unge jevnt over fornøyd med eget liv, mens litt færre enn landsgjennomsnittet oppgir å ha minst én venn man kan betro seg til. Det er også en litt større andel enn landsgjennomsnittet som oppgir at de ikke har noen å være sammen med på fritida. I tillegg er våre ungdommer i langt mindre grad fornøyd med lokalmiljøet sitt og en betydelig mindre andel oppgir sterk tilhørighet til stedet de bor. De oppgir også at de er mindre fornøyd med både lokale møteplasser, kollektiv- og kulturtilbud. Våre ungdommer bruker også noe mer tid på skjerm enn landsgjennomsnittet.
Med store avstander, spredt bebyggelse og svak kommune- og fylkesøkonomi er dette utfordrende å ta tak i. Særlig fordi forebyggende arbeid handler om å bygge relasjoner og er tidkrevende arbeid, og ikke tiltak man iverksetter og ser resultater av over natta. Likevel er det forebyggende arbeid som er det mest effektive. Derfor må vi som samfunn bruke ressursene klokt på å sikre alle barn en trygg oppvekst i gode lokalsamfunn, med en skole som tilrettelegger for at barna kjenner mestring og håp for egen framtid, samt varierte og meningsfylte fritidstilbud uavhengig av familiers økonomiske situasjon. På landsbasis har SV de siste årene blant annet sørget for å styrke barnetrygden fordi vi vet at dette virker.
Det er en liten gruppe ungdommer som begår gjentatt kriminalitet, og disse må vi møte raskt med gode og funksjonelle reaksjoner. Ut fra det vi vet om årsakene til kriminalitet har disse ungdommene stort behov for å bli møtt med god hjelp. Enkelt sagt; det finnes ingen dårlige barn, bare barn som har det dårlig. De unge gjengangerne er gjerne barn vi som samfunn ikke har kommet i posisjon til å hjelpe, og det er ungdommer som trenger å bli sett for den de er og hvilke ressurser de bærer på. Både studier og praksis tyder på at tradisjonelle straffereaksjoner ofte har liten eller negativ virkning på unge lovbryteres rehabilitering, mens Justisdepartementets evaluering av konfliktråd og ungdomsstraff peker på både ungdomsoppfølging og konfliktråd som effektive metoder. En viktig del av det forebyggende arbeidet er dessuten å møte unge som utviser bekymringsverdig atferd med raske og passende reaksjoner før kriminelle handlinger begås. I dag står skolene ofte uten mulighet både i form av ressurser og mandat, noe som fører til at reaksjonene som gis ikke er egna til å skape endring for barna det gjelder.
Finnmark SV vil jobbe for: